Skip to main content

Sokan viszolyognak a házassági vagyonjogi szerződéstől, pedig ez az egyik legbiztosabb módja a vagyon védelmének. Tudtad, hogy házassági szerződést ma már nem csak a sztárok készíttetnek? Vállalkozó ügyfeleink többségének a fiókjában már lapul ilyen megállapodás.

A házassági vagyonjogi szerződésre sokan úgy tekintenek mint egy biztosítás: amely kezdetben akár feleslegesnek tűnhet, de kincset érhet, ha válásra kerül a sor.

A házassági vagyonjogi szerződés célja, hogy abban a felek maguk határozhatják meg vagyoni viszonyaikat az életközösség idejére. Amennyiben azonban ezt nem teszik meg, úgy a közös vagyon a házastársakat osztatlanul, 50-50%-ban illeti meg.

Fontos! A Ptk. rendelkezései szerint már az együttélés során szerzett vagyon is közös vagyonnak számít, ha a felek később házasságot kötnek!

A Ptk. kimondja:

„4:35. § (1) A törvényes vagyonjogi rendszer az életközösség kezdetétől hatályosul akkor is, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársakként éltek együtt. A házasság megkötésével az életközösség létrejöttét vélelmezni kell.”

Sőt, még az életközösség átmeneti megszakadása (pl.: pár hetes szétköltözés) sem érinti ezt a szabályt (kivéve, ha a felek között vagyonmegosztásra kerül sor):

„4:35. § (2) Az életközösség átmeneti megszakadása a törvényes vagy a szerződésben kikötött vagyonjogi rendszer folyamatosságát nem érinti, kivéve, ha a felek között vagyonmegosztásra került sor.”

Íme a legfontosabb tudnivalók a házassági vagyonjogi szerződésről:

  • Ezáltal el lehet térni a törvény által meghatározott 50-50%-os megosztási aránytól.
  • Módosítható, akár meg is szüntethető.
  • Élettársak is megköthetik.
  • Jövőbeli vagyonról is lehet rendelkezni.
  • A felek haláluk esetére is rendelkezhetnek a vagyonukról.
  • Ügyvéd/közjegyző közreműködése kötelező.
  • Harmadik személyekkel szemben csak akkor lesz hatályos, ha azt a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába bevezették, vagy ha a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett.

Egy jól elkészített házassági vagyonjogi szerződés segít elkerülni a vitákat és konfliktusokat a vagyonmegosztás során, és biztosítja az egyedi vagyon védelmét.

Amennyiben kérdésed merülne fel vagy segítségre van szükséged házassági vagyonjogi szerződéssel kapcsolatosan, szakértő ügyvédeink örömmel állnak rendelkezésedre.

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT