Skip to main content

Nyilvános zenefelhasználások után nyilvános előadási jogdíjat kell fizetni. Ilyennek minősül, ha az üzletben zene szól a rádióból, a televízióból, CD-lemezről vagy más hordozóról (pl.: pendrive, laptop, telefon).

Jogdíjat kell fizetni a YouTube, Spotify, Apple Music, Deezer zeneszolgáltatókon keresztül lejátszott zene után is.

Sőt, még akkor is jogdíjat kell fizetni, ha az üzletben csak elhelyezésre került egy TV készülék, de azt nem használják. A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján amennyiben egy közönség számára nyitva álló helyen TV készülék üzemel, vélelem szól amellett, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. Az ügyben az üzlet üzemeltetője hiába védekezett azzal , hogy kizárólag hírműsorokat néz a készüléken, és ezt a Legfelsőbb Bíróság nem fogadta el.

Ha egy helyszínen belül több, különálló, a közönség számára külön értékelhető felhasználási helyszín van (pl. kávézó és könyvesbolt), akkor minden külön felhasználási helyszín esetében külön kell számítani a fizetendő jogdíjat. Külön-külön kell a jogdíjat fizetni akkor is, ha a zenefelhasználások egy épületben vagy légtérben történnek, és akkor is, ha a zeneszolgáltatás ugyanazon műszaki eszközzel központilag történik.

Mi a teendő?

A zeneszolgáltatás megkezdése előtt, írásban bejelentést kell tenni az Artisjus felé. A bejelentés elmaradása esetén ki kell fizetni az egyébként járó díjazást, plusz azon felül költségátalányt is, amelynek összege a hatályos jogdíjközlemények vonatkozó pontjai szerint negyedéves időszakra fizetendő díj összegével egyezik meg.

A bejelentéshez szükséges nyomtatvány az Artisjus oldaláról tölthető le.

A jogdíj pontos mértékét a névre szólóan kiküldött jogdíjfizetési értesítőben közli az Artisjus.

Az Artisjus oldalán található egy kalkulátor is, amellyel becslés készíthető a fizetendő jogdíj mértékéről.

Példák a jogdíj összegére:

100 m2 területű szépségszalon esetén a jogdíj kb. 8.700,- Ft/hó.

500 m2 területű élelmiszerbolt esetén a jogdíj kb. 27.300,- Ft/hó

A jogdíjat negyedévente előre kell megfizetni. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy a fizetési határidő eredménytelen letelte után az Artisjus fizetési felszólítást küld a tartozásról. Amennyiben ezt követően sem rendezi tartozását a felhasználó, az Artisjus jogérvényesítési eljárást indít.

Amennyiben kérdésed merülne fel vagy segítségre van szükséged, szakértő ügyvédeink örömmel állnak rendelkezésedre.

Forrás: Artisjus.hu

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT