Skip to main content

Számos cégvezető azt hiszi, hogy a munkavállalók részére csak munkabért kell fizetnie. Ez azonban tévedés!

Ugyanis a munka törvénykönyve alapján a munkáltató köteles megtéríteni azt a költséget a munkavállalónak, amely a munkaviszony teljesítésével szükségesen és indokoltan merül fel.

Ilyen indokoltan felmerülő költség a munkába járással kapcsolatos utazás is, amit bizony meg kell téríteni a munkavállalónak.

A vonatkozó rendelet szerint munkába járás a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás, továbbá

a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő napi munkába járás és hazautazás is, feltéve, hogy a munkavállaló a munkavégzés helyét – annak földrajzi elhelyezkedése miatt – sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni, vagy olyan helyi közösségi közlekedési eszközzel tudja elérni, amelynek közlekedési útvonalát kifejezetten a település külterületén lévő munkáltató elérhetőségének biztosítása miatt létesítették, vagy módosították.

A rendelet szerint a munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú, valamint az utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának alább meghatározott mértékét, amennyiben a munkavállaló a belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán, vagy a menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton, vagy a  elővárosi vasúton (HÉV-en), vagy a menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.

A munkáltató által fizetett napi munkába járással, hazautazással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a (hazautazásnál a rendelet szerint maximalizált az összeg).

A munkavállaló részére a térítés helyett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár, ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés; vagy a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést; a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, súlyos fogyatékossága; vagy a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

Az Szja tv. alapján a napi munkába járás és a hazautazás esetén kilométerenként akár 30 forint költségtérítést kaphat adómentesen munkáltatójától a munkavállaló. A munkáltatónak a munkába járás költségét ennek az összegnek 60 százalékáig, azaz kilométerenként 18 forint összegben kell kötelezően megtérítenie.

Mentesül a költségtérítéstől a munkáltató, ha csoportos személyszállítás útján oldja meg a munkába járást.

Mi a teendőd cégvezetőként?

Be kell szerezni a munkavállaló nyilatkozatát a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, továbbá arról, hogy mely helyről történik a napi munkába járás.

A munkavállaló által aláírt nyilatkozatot meg kell őrizni (legjobb, ha a munkaszerződés mellé lefűzésre kerül) és a nyilatkozat alapján meg kell téríteni minden hónapban a munkavállaló utazási költségeit.

Amennyiben kérdésed merülne fel vagy segítségre van szükséged, szakértő ügyvédeink örömmel állnak rendelkezésedre.

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT