Skip to main content

Az adatvédelem fontossága napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, a vállalkozásoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a személyes adatok kezelésére. Ezt az égető problémát azonban sok vállalkozás csak akkor veszi komolyan, amikor már túl késő, és adatvédelmi bírsággal kell szembesülnie.

Az adatvédelem jelentősége

Az adatvédelem nem csupán egy jogi kötelezettség, hanem üzleti szempontból is rendkívül fontos tényező. Az ügyfelek és partnerek szemében a megfelelő adatvédelem bizalmat épít, míg az adatvédelmi incidensek és bírságok negatív hatással lehetnek a vállalkozás hírnevére és piaci pozíciójára.

A példa

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) nem régiben 500.000,- Ft bírságot szabott ki egy vállalkozásra.

Az ok az volt, hogy a vállalkozás nem törölte az érintett e-mail címét és más személyes adatait az adatbázisból, továbbá továbbra is kéretlen üzleti célú leveleket küldött az érintett számára.

A hatóság megállapította, hogy a vállalkozás megszegte a jogszabályokat, mivel:

  • nem volt jogalapja az adatok kezelésére,
  • nem tudta igazolni az érintett hozzájárulását az adatkezeléshez,
  • nem nyújtott átlátható és érthető tájékoztatást az adatkezelési gyakorlatáról,
  • az előírt határidőben nem, illetve csak az eljárás hatására teljesítette a közvetlen üzletszerzési célból kezelt személyes adatok törlésére irányuló kérelmeket

Érdemes tanulni más vállalkozás hibáiból

Az ilyen esetekből tanulhatunk, és megelőző intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy a vállalkozásunk ne kerüljön hasonló helyzetbe.

A teendők röviden

  • Fontos, hogy ismerd az adatvédelmi szabályokat,
  • Személyes adatok kezelése esetén (még akkor is, ha csak egy e-mail cím) legyen adatvédelmi szabályzatod,
  • Rendszeresen aktualizáld a szabályzatodat, hogy lépést tudj tartani az újabb adatvédelmi trendekkel és előírásokkal,
  • Az érintetteket mindig világosan, átláthatóan és egyértelműen tájékoztasd az adatkezelésről.
  • Legyen kialakított rendszered az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos kérelmeinek fogadására és kezelésére. Biztosítsd, hogy elérhető és könnyen használható legyen a kérelem benyújtásának lehetősége, és hogy a vállalkozásod képes legyen időben és hatékonyan reagálni az ilyen kérelmekre.

Amennyiben kérdésed merülne fel vagy segítségre van szükséged az adatvédelem területén, szakértő ügyvédeink örömmel állnak rendelkezésedre.

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT