Skip to main content

Hófödte hegycsúcsok, napsütés, havas táj és a szinte elmaradhatatlan forralt bor… Önnek is ismerős? Évről évre egyre többen síelnek, akiknek – egyes számítások szerint – legalább a fele külföldön hódol a szenvedélyének.

Indulás előtt sokan kötnek síbiztosítást, ugyanakkor az már csak keveseknek jut eszébe, hogy a síbiztosítás sem fizet minden esetben kártérítést.

Ügyfelem pár hete Ausztriában szenvedett síbalesetet, eltörött a jobb csuklója és a jobb lábszára is. Sajnos olyan rossz állapotban volt, hogy mentőhelikopterrel kellett leszállítani a hegyről. Az helyi kórházban ellátták a sérüléseit, két operációra is sor került. Összesen kilenc napig tartott, amíg olyan állapotba került, hogy Magyarországra tudták szállítani. Ügyfelem a kezelések alatt végig abban a hitben volt, hogy ugyan néhány hétig biztosan nem fog tudni dolgozni és síelni sem egyhamar, de a biztosító majd megtéríti minden költségét.

Csakhogy nem így történt! A biztosító ugyanis nem fizetett semmit, az osztrák kórház pedig több, mint 2,9 millió forintot követel tőle!

MIÉRT? 

A kórházban megállapították, hogy ügyfelem alkoholos befolyásoltság alatt állt a baleset bekövetkezésekor. Az ő elmondása szerint lecsúszás előtt megivott egy pohár forralt bort. „Mindössze egyet” mondta ő.

Azonban a megkötött síbiztosítás tartalmaz egy „Kizárások” elnevezésű részt (igen, igen ez amolyan jogászos „apróbetű”), amelyben ez szerepel:

„A Biztosító kockázatviselése nem terjed ki azokra az eseményekre, amelyeknek az oka részben vagy egészben alkoholos-, vagy kábítószeres befolyásoltság.”

Ez a kitétel nem csak az ügyfelem által kötött síbiztosításra igaz, hanem szinte minden biztosító feltételében szerepel.

Tanulság tehát az, hogy síelés előtt tilos az alkohol fogyasztás!