Skip to main content

Az ügyvéd feladata, hogy:

  • ügyfele érdekeit a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva eljárjon, és köteles ezen érdekeket a saját, illetve a jogász társai érdekei elé helyezze
  • hivatását a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen, a jogszabályok megtartásával gyakorolja
  • ügyfele érdekeit a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva eljárjon

Az ügyvéd és az ügyfél közötti együttműködés nem képzelhető el bizalom nélkül. Bizalmi viszony csak akkor létezhet, ha az ügyvéd becsülete, tisztessége és feddhetetlensége megkérdő jelezhetetlen.

Vannak olyan ügyek, amelyekben a jogszabályok írják elő a kötelező ügyvédi részvételt, míg más esetekben ugyan nem kötelező, de érdemes ügyvédi segítséget kérni.

Kötelező a jogi képviselet vagy az ügyvédi ellenjegyzés például ezekben az ügyekben: cégeljárás során, ingatlan adásvételnél, jelzálog alapításnál, társasház alapításnál és egyes peres eljárásokban (az ítélőtábla előtti eljárásban az ítélet, valamint az ügy érdemében hozott végzések ellen fellebbezést előterjesztő fél számára).

Az ilyen ügyeknél tehát meg kell bízni egy ügyvédet vagy ügyvédi irodát az okirat elkészítésére/ellenjegyzésére, illetve a képviselet ellátására. Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd azt igazolja, hogy az ellenjegyzett szerződés megfelel a felek akaratának és a jogszabályoknak, valamint az okiratban megjelölt felek az okiratot saját kezűleg, előtte vagy helyettese előtt írták alá, vagy aláírásukat saját kezű aláírásnak ismerték el.

Nem kötelező a jogi képviselet vagy az ügyvédi ellenjegyzés például: ingó adásvételnél, megbízási szerződésnél, bérleti szerződésnél, házassági bontópernél.

Akár kötelező ügyvédet fogadni, akár néhány szempontot érdemes figyelembe venni az ügyvéd, illetve ügyvédi iroda kiválasztásánál:

  1. Válassz szakértő ügyvédet

Az első és legfontosabb, győződjön meg arról, hogy a választani kívánt ügyvéd rendelkezik-e az adott területen szakmai tapasztalattal. A mindenhez is értő ügyvédek nem mindig bizonyulnak jó választásnak. Érdemes olyan ügyvédet választani, aki specialistája az adott területnek, például házassági bontópernél családjogra specializálódott ügyvédet, míg céges problémák megoldására cégjogászt.

  1. Válassz olyan ügyvédet, akit el is tudsz érni

A megfelelő szakmai tapasztalat után az egyik legfontosabb szempont, hogy az ügyvéd könnyen elérhető legyen. Az egyéni ügyvédnél ez érhető okokból nehezebben megoldható, hiszen elképzelhetetlen, hogy egy több órás bírósági tárgyalás közepette felvegye a telefont és gyors jogi tanácsot adjon. Nagyobb-közepes ügyvédi irodáknál, társulásoknál azonban ahol akár 3-4 ügyvéd, és megfelelő adminisztráció dolgozik ez könnyebben megoldható. Ha ugyanis a vezető ügyvéd nem érhető el, egészen biztosan van olyan helyettes, aki égető helyzetben segíteni tud.

  1. Válassz olyan ügyvédet, aki korrekt tájékoztatást ad

Az ügyvéd kiválasztása előtt mindenképpen tájékozódj az ügyvédi munkadíjról, az ügy várható kimeneteléről és az esetleges határidőkről. Fontos azonban, hogy az ügyvéd csak abban az esetben tud korrekt és minden részletre kiterjedő tájékoztatást adni, ha minden, az üggyel kapcsolatos információ rendelkezésére áll. Éppen ezért már az első konzultációra vidd magaddal minden, az üggyel kapcsolatos dokumentumot, például: szerződés, hatósági határozat, levél, kereset, ügyvédi munkadíj, és nem utolsó sorban az ügy részletes leírását. Rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg, ha ezeket már az együttműködés elején átadod.

  1. Válassz olyan ügyvédet, aki közérthetően válaszol

Már az első konzultáción, illetve telefonbeszélgetésnél érezni fogod, hogy az ügyvéd milyen stílusban tájékoztatja a leendő ügyfeleit. Mivel az ügyfél – így Te is – általában nem jogvégzett, ezért a hosszú távú együttműködés sokkal rugalmasabb és gördülékenyebb, ha az ügyvéd és ügyfele „egy nyelvet beszélnek”. Azaz körmönfont mondatok és latin kifejezések helyett egyértelmű és közérthető tájékoztatást kapsz az ügyvédtől, továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy a kérdéseidet bátran feltedd.

Sikeres ügyvéd választást kívánok!

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT

Leave a Reply