Skip to main content

Bérleti szerződés megkötése előtt érdemes néhány apróságra odafigyelni, amely később megkönnyítheti a bérbeadók dolgát.

  1. TIPP Bérbeadóknak: Kérjen kauciót

Érdemes 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékot kérni a bérlőktől, amelyből az esetleges fizetések elmaradása, vagy rosszabb esetben az okozott károk javításának költségei fedezhetők.

  1. TIPP Bérbeadóknak: Rögzítsd, hogy milyen állapotban kell visszaadni az ingatlant

Sokszor keletkezik vita, hogy ha egy frissen festett, berendezés nélküli ingatlan kerül átadásra a bérlők számára, akkor vajon milyen állapotban kell visszaadniuk azt. Általában az eltelt időnek megfelelő használat állapotot szokás kikötni, de mi számít rendes elhasználódásnak? Mi legyen a falra felfúrt polcokkal? Jobb, ha leszereli az albérlő vagy inkább hagyja ott? Ezekről meg kell állapodni a bérleti szerződésben.

  1. TIPP Bérbeadóknak: Rögzítsd a kézbesítés szabályait

Gyakorlati probléma, hogy nem fizet a bérlő és a számára küldött felszólító levelet a bérleti szerződésben rögzített címen (ami legtöbbször más városban található) nem veszi át, majd a felmondást sem tudja számára kézbesíteni a bérbeadó. Érdemes rögzíteni, hogy a bérleti szerződésben megadott címre való levélküldés akkor is kézbesítettnek minősül, ha azt nem veszik át – így meg lehet előzni egy olyan helyzetet, hogy a bérbeadó nem tud szabályszerűen felmondani.

  1. TIPP Bérbeadóknak: Ragaszkodj „kiköltözési nyilatkozat”-hoz

Sok bérbeadó fél tőle – nem is alaptalanul – hogy az ingatlanát használó bérlő a szerződés megszűnése esetén sem hagyja el az ingatlant. Ennek kiküszöbölésére szolgál a közjegyzők által készített nyilatkozat, amely alapján szükség esetén a végrehajtó kényszeríti ki a lakás elhagyására a bérlőt.

  1. TIPP Bérbeadóknak: Határozatlan idejű szerződést köss

Az új Ptk. alapján másfél hónapos a felmondási idő, és ha nem is tartották be az alaki szabályokat, a törvény a közlést követő második hónap végére akkor is megszűntnek tekinti a szerződést. Így sokkal egyszerűbb egy esetleges kellemetlen bérlőtől megszabadulni, mint egy határozott idejű bérleti szerződés esetén.

Ha nem szeretnél kellemetlen helyzetbe kerülni, kérd ügyvédeink segítségét a bérleti szerződés elkészítéséhez!

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT

Leave a Reply