Skip to main content

Ha olyan ingatlant szeretnél megvásárolni, amely osztatlan közös tulajdonban van (azaz nem 1/1 kerül a tulajdonodba az adásvételi szerződés alapján), akkor ezt a kérdést minél hamarabb tisztáznod kell az eladóval:  

Van-e használati megosztási megállapodás az ingatlanra vonatkozóan?

De miért is olyan fontosak ez a kérdés?

Íme a használati megosztási megállapodás fogalma:

A használati megosztási megállapodás egy olyan szöveges és alaprajzot is tartalmazó megállapodás, amelyet osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonostársak kötnek meg egymással azért, hogy az ilyen ingatlan kizárólagos használatát szabályozzák és biztosítsák annak háborítatlanságát.

Használati megosztási megállapodással leggyakrabban ikerházaknál, sorházaknál-, vagy például olyan ingatlanoknál találkozhatsz, ahol az adott ingatlan alsó- és a felső emeletét, illetve az ingatlan első- és hátsó részét más-más tulajdonos használja.

Ha már van használati megosztási megállapodás: Amennyiben az ingatlan vonatkozásában van már meglévő használati megosztási megállapodás, akkor ellenőrizni kell, hogy:

– van-e rajta ügyvédi ellenjegyzés?

– kiterjed-e a jogutódokra?

– az abba leírtak valóban megfelelnek a tényleges (természetbeni) használatnak?

Ha a fenti kérdések bármelyikére is NEM a válasz, úgy új, módosított és megfelelő tartalmú használati megosztási megállapodást kell készíttetni, amelyet minden tulajdonosnak alá kell írnia és ügyvédi ellenjegyzéssel is el kell látni.

Ha nincs használati megosztási megállapodás: Amennyiben nincs használati megosztási megállapodás, akkor készíttetni kell egyet még a szerződéskötést megelőzően.

A használati megosztási megállapodásnak az alábbiakat kell minimálisan tartalmaznia:

– felek személyes adatai

– ingatlan megnevezése (helyrajzi szám, természetbeni cím)

– tulajdoni hányadok megjelölése

– felek megállapodása az ingatlan használatáról, amelyből ki kell derülnie egyértelműen, hogy melyek a külön használt és melyek a kizárólagosan használt ingatlan részek. Például ilyen megállapodás lehet, hogy az alsó szintet csak az egyik tulajdonos, a felső szintet pedig csak a másik tulajdonos használhatja. A megállapodást javasolt rajzos formában is rögzíteni olyan módon, hogy az alaprajzon különböző színekkel megjelölésre kerülnek a kizárólagos és a közös használatú tulajdon részek

– nyilatkozat a jogutódokról

– nyilatkozat esetleges átjárási jogról

– közüzemi mérőórák leírását (különösen, ha az egyes mérőórák csak az egyik területen kerülnek elhelyezésre)

– esetleges közös költségek megosztását, viselésének módját

– ügyvédi ellenjegyzést

Amennyiben az ingatlan vonatkozásában nem áll rendelkezésre használati megosztási megállapodás, illetve nincs lehetőség megfelelő tartalmú megállapodás készítésére, akkor az ingatlan megvásárlását nem szoktuk támogatni jogi szempontból.

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT

Leave a Reply