Skip to main content

Tudjuk, hogy cégvezetőként rengeteg dolgod van, hiszen egyszerre vagy szakember, menedzser, pénzügyes, hr-es és marketinges is.

A nap 24 órájában azon dolgozol, hogy a céged minél sikeresebb legyen és ezért mindent meg is teszel: konferenciákon veszel részt, tárgyalsz, ajánlatot adsz, megállapodásokat kötsz. A csapatoddal együtt örültök, amikor egy újabb partnerrel sikeresen aláírjátok a szerződést a közös együttműködésetekre.

De vajon a szerződés aláírása előtt ezek a kérdések tisztázásra kerültek:

 • Biztosan jogosult a céget képviselni az, akivel tárgyalásokat lefolytattad?
 • Hol található a székhelye? Megbízható irodaházban, vagy egy cégtemetőben?
 • Kik a tényleges tulajdonosok?
 • Mennyi volt az előző évi árbevétele?
 • Hány alkalmazottja van? Elegendő ez a szám ahhoz, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségét?

Az egyik legfontosabb ügyvédi tanács, amit adhatunk a cégvezetőknek:

A szerződéskötés előtt soha ne kövesd el azt a hibát, hogy nem jársz utána a partnered megbízhatóságának! Mindig tudd meg, hogy kivel van dolgod!

Lehetséges, hogy ez a pár perces odafigyelés fogja a cégedet megmenteni, ráadásul még pénzbe sem kerül.

Lássuk mit kell mindenképpen megtenned cégvezetőként szerződéskötés előtt:

Kérd le ingyenesen az üzleti partnered cégkivonatát erről a weboldalról: www.e-cegjegyzek.hu

Az E-cégjegyzék 2008. január 1-től ingyenesen biztosítja egyes cégadatok online módon történő megismerhetőségét. A keresés cégjegyzékszám, adószám vagy cégnév alapján egyaránt történhet.
Az E-cégjegyzéket hetente rendszeresen frissíti a szolgáltató, így az abban megjelent adatok viszonylagosan frissnek mondhatók.

Az E-cégjegyzékből az is kiderül, ha egy cég ellen felszámolást-, vagy végelszámolást kezdeményeztek, esetleg NAV végrehajtás van ellene.

A cégkivonatban ellenőrizni tudod a partner céggel kapcsolatosan például ezeket:

 • Ki az ügyvezető, aki a cég képviseletében eljárhat? Ügyvédi tipp: Csak olyan személlyel köss szerződést, aki a cég képviseletében valóban jogosult eljárni, pl.: ügyvezető, cégvezető, vezérigazgató.
 • Hol van a cég székhelye? Ügyvédi tipp: Keress rá Google maps-en a címre és legyél óvatos, ha egy elhagyatott helyet látsz.
 • Ki a cég tulajdonosa? Ügyvédi tipp: Légy óvatos, ha harmadik országbeli tulajdonosokat látsz.

Nézd meg a partner előző évi mérleg adatait ingyenesen itt: www.e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap

Ha soknak tűnik a megjelenő rengeteg adat, akkor is mindenképpen nézd meg ezt a négy információt:

 • Foglalkoztatottak száma. Mit jelent? Megmutatja az aktuális és az előző 2 év foglalkoztatottak létszámát is.
 • Hosszú lejáratú kötelezettségek összege. Mit jelent? Megmutatja a partner hiteleinek összesítését, amelyek eFt-ban szerepelnek (tehát 3 nullát még írj oda fejben J). Itt látható az aktuális és az előző év is.
 • Értékesítési nettó árbevétele. Mit jelent? Megmutatja, hogy a partner mekkora Áfa mentes (nettó) bevételt ért el, (a bevételi összegek eFt-ban szerepelnek, tehát 3 nullát még írj oda fejben J). Itt látható az aktuális és az előző év is.
 • Adózott eredmény. Mit jelent? És a végére maradt a legfontosabb adat egy vállalkozásról. Az adózott eredmény a vállalat nyeresége, eredményességének mérőszáma. Az adózott eredmény a tárgyévi nyereség a cég jövedelmezőségét mutatja meg. (Az adózott eredmény itt is eFt-ban szerepel, tehát 3 nullát még írj oda fejben J

Az ügyvezetőként fontos szereped van abban, hogy gondosan leellenőrizd a partner cég adatait a szerződéskötés előtt. Ez ugyanis hozzájárulhat a vállalkozásod sikeres és biztonságos működéséhez, valamint a hosszú távú együttműködés fenntartásához.

Ügyvédként a fenti ingyenesen hozzáférhető weboldalakon kívül professzionális eszközöket is használunk a partnerek monitoringozásához, ezért ha ügyvédi segítségre lenne szükséged, akkor foglalj időpontot a ügyvédeinkhez.

Kattints IDE az időpontfoglaláshoz.

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT