Skip to main content

Ügyfeleim gyakran fordulnak hozzám azzal a kéréssel, hogy vizsgáljam át a partnerük által megküldött szerződést.

Tapasztalatom szerint ezek a szerződések gyakran az internetről, illetve innen-onnan előkerült szerződések „összeollózott” verzióiígy számos hibát is tartalmaznak: keverednek a jogi fogalmak, már nem hatályos jogszabályokra hivatkoznak, egymásnak ellentmondó rendelkezéseket alkalmaznak, egyebek. Amellett, hogy egy ilyen szerződés nem igazán bizalomkeltő, a szerződés teljesítése és egy esetleges vitás helyzetben rendkívül sok bonyodalmat is okozhat.

Nézzük melyek azok a tipikus hibák, amelyet a szerződésekben elkövetnek:

  1. A fizetési feltételek hiányosak

A fizetési feltételeknél mindenképpen kerüljenek meghatározásra az alábbiak:

  • a díj (ellenérték) összege forintban (nettó + Áfa),
  • fizetés módja (átutalás, készpénz),
  • fizetési határidő (pontos dátum, vagy a teljesítéstől/számla kiállítástól számított (…) nap),
  • átutalás esetén a bankszámlavezető bank neve és a bankszámlaszáma.
  1. Nincs szankció

A szerződésekből nagyon gyakran hiányzik a szankció, holott nem teljesítés vagy késedelmes teljesítés esetén ez problémát okozhat. Az egyik leggyakoribb szankció a kötbér a kötelezett által a szerződésben fizetni vállalt pénzösszeg, amely a szerződés nem teljesítése vagy nem szerződésszerű teljesítése, azaz a kötelezett szerződésszegésének esetére szól.

  1. Nem hatályos jogszabályi hivatkozás

Rengeteg szerződés tartalmaz olyan régi jogszabályokat, amelyek már jó ideje nem is hatályosak. Éppen ezért a szerződés írásakor érdemes megvizsgálni, hogy az adott hivatkozás megfelelő-e még. Erre a célra leginkább az ingyenesen elérhető jogszabálykeresőket ajánlom például a Nemzeti Jogszabálytárat: https://njt.hu/

Ha nem vagy biztos benne, hogy a szerződés minden tekintetben megfelel a jogszabályoknak, akkor mindenképpen fordulj jogi szakértőhöz, hiszen így rengeteg jövőbeli kellemetlenséget kerülhet el.

Kérdésed van?

Vedd fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén a kapcsolati oldalon.

KAPCSOLAT

Leave a Reply